Historische wandeling Catharijnesingel; van weg naar water

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Al jaren is men in Utrecht het stationsgebied aan het verbouwen; een nieuwe hal voor Utrecht Centaal, een facelift voor Hoog Catharijne, weer water in de singel, ruimte om je fiets te parkeren, enzovoorts. Einde van het jaar stroomt er weer water van de Weerdsingel tot TivoliVredenburg. Vanaf 2019 is de volledige singel hersteld. Vandaag was er de mogelijkheid om nog één keer met droge voeten over de Catharijnesingel (de voormalige Catharijnebaan) te lopen, van 10:00 tot 12:00. Door de enorme belangstelling werden er nog extra wandelingen georganiseerd van 12:30 tot 14:00. De entree naar de bouwplaats was gratis en aangezien we vooral over zand liepen waren stevige schoenen geen overbodige luxe.

Binnenkort gaat de aannemer beginnen met graven. Aangezien het grondwater op +0,50 NAP ligt, komt er bij het graven het water vanzelf naar boven (er wordt dus niet ergens de stop uit getrokken). Het water wordt diep genoeg zodat het bevaarbaar wordt voor de rondvaartboten. Daarnaast wordt de singel bijv. bij Paardenveld breed genoeg zodat de boten elkaar kunnen passeren.

Projectinformatie via CU2030.nl

De Catharijnesingel is in de jaren zeventig gedempt, tot verdriet van veel Utrechters. Het water in de singel wordt nu weer teruggebracht. De singel wordt een levendige stadsgracht met werven, horeca en winkels. Hiermee wordt de historische singelstructuur rond de binnenstad in ere hersteld. De singel sluit aan op de Leidsche Rijn zodat een vaarverbinding ontstaat.

Bijzonder is de plek waar de Catharijnesingel en de oversteek van Hoog Catharijne elkaar kruisen. In de huidige situatie schieten de gescheiden werelden op de begane grond en op het traverseniveau langs elkaar. Straks worden de binnen- en buitenruimte veel meer met elkaar vervlochten, en wordt ook 250m2 water van de singel zichtbaar in de vloer van de overkluizing over de singel.

Naast de entree van het Muziekpaleis aan de Catharijnesingel is straks ruimte voor een terras. Brede trappen die afdalen naar het water vormen de kademuur. Zo ontstaat, net als elders in de stad, veel levendigheid aan het water. Net boven de waterspiegel liggen aan de kant van het Muziekpaleis monumentale restanten van het voormalige Kasteel Vredenburg. Deze zijn straks weer zichtbaar.

Behalve een nieuw aan te leggen Catharijnesingel komen er een aantal nieuwe oversteken. Ter hoogte van de Knipstraat komt de Paardenveldbrug en ter hoogte van de Mariaplaats ligt sinds maart 2014 de Marga Klompébrug. Waar de Leidsche Rijn en de Catharijnesingel straks samenkomen komt een stelsel van bruggen, de Vredenburgknoop.

Op de website van CU2030 is een stripverhaal te vinden over de verschillende fases die moeten worden afgelegd van weg naar water, dit verhaal vind je hier. Voor actuele beelden, informatie, opinies en achtergronden over het Utrechtse Stationsgebied zie ook Bouwput Utrecht.

Advertenties

Een reactie op “Historische wandeling Catharijnesingel; van weg naar water

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s