Begincolloquium 2.0

In het vorige bericht meldde ik dat op 3 juli een scherpere geformuleerde onderzoeksvraag met deelvragen moest worden gepresenteerd. Dit vanwege het onderwerp landmark wat niet in de smaak viel van de docenten. Het advies was om de term landmark te vervangen voor iets als ‘stedenbouwkundig brandpunt’. Een landmark kan ontstaan maar moet geen doel op zich zijn. Uiteindelijk is er voor gekozen om een compleet nieuwe onderzoeksvraag op te stellen vanuit onder andere mijn persoonlijke fascinatie. De locatie is nog steeds het M HKA in Antwerpen. De presentatie is hier terug te zien met verdere toelichting.

Introductie

Kijkend naar zowel de geanalyseerde musea als de bezochte musea zijn er een aantal onderwerpen die mij fascineren:

  1. Allereerst de historische ontwikkeling van het stedelijk weefsel. Elke locatie heeft zijn eigen karakter en verteld zijn eigen verhaal, dit wordt ook wel de genius loci genoemd. Interessant is om te kijken welke positie je moet innemen met het museum.Voegt het zich toe in de stedelijk weefsel? Welke relatie gaat het museum aan met de stedelijke structuur? Hoe kan het museum de historische gelaagdheid van het gebied respecteren en behouden? En hoe kan het museum inspelen op de toekomstige stadsontwikkeling? Ook uit het gezamenlijke statement wat met de groep is opgesteld is een van de uitgangspunten dat het gebouw een duidelijke relatie aangaat met de omgeving. Hierdoor is het belangrijk om een goed besef te hebben van de historische gelaagdheid van de locatie.
  2. Tweede thema wat ik interessant vind, is de invloed van technologische ontwikkelingen op de architectuur. Nieuwe ontdekkingen in de bouwtechniek en materialen zorgden ervoor dat architecten konden experimenteren. Centraal in de moderne benadering staat het verlangen om de oude maatschappelijke, politieke en architectonische opvattingen omver te werpen en daar een nieuwe stijl voor in de plaats te brengen. Deze vrijheid van de architect is gebonden aan de constructieve en industriële mogelijkheden. Vooral de bouwtechnische toepassingen vind ik erg interessant aangezien het een verbetering van de leefomgeving en gebouwde omgeving kan opleveren bijv. op het gebied van duurzaam bouwen. Hoe helpt techniek de samenleving verder? Hoe maakt techniek ons leven makkelijker en leuker?
  3. Tot slot, de intrede van de aanvullende functies in de museumgebouwen. De komst van het café, winkel en andere niet-museumgerelateerde functies in het museumgebouw is te danken aan het feit dat de overheid steeds verder terugtrekt als culturele hoeder en hierdoor een extra bron van inkomsten nodig is. Deze ondersteunende functies zijn steeds vanzelfsprekender geworden. Mij lijkt vooral de wisselwerking interessant tussen de verschillende programma onderdelen. Dit is bijv. goed kunt zien bij het Sainsbury Centre for Visual Arts, ontworpen door Norman Foster. Hierbij paste hij een integrale benadering toe zowel op het gebied van bouwtechniek (alle installaties en secundaire ruimtes in de constructieve zone) als de programmatische opbouw. De verschillende programma onderdelen werden functies versterken elkaar. Er is interactie en een wisselwerking met de onderwijsfuncties en de museale functies in het gebouw.

Ontwerpopgave

Uit de fascinatie en motivatie kwamen de volgende deelvragen en onderzoeksvraag:

Onderzoeksvraag

Hoe draagt hoogwaardige architectuur en techniek bij aan het aangenaam functioneren van het nieuwe museum, dat zich voegt in de historische context van Antwerpen?

Deelvragen

  1. Welke invloed heeft de historische ontwikkeling en huidige stadsontwikkeling van ‘t Zuid op het museumontwerp?
  2. Hoe dragen aanvullende functies en de flexibiliteit van ruimten bij aan een goed gebruik van het museum?
  3. Hoe kan een integrale ontwerpbenadering en innovatieve technieken het gebruik verhogen en de identiteit vergroten?

Doelstelling

Ik wil dat het nieuwe Museum voor Hedendaagse Kunst in Antwerpen een architectonisch passende identiteit heeft die zich voegt bij de stedenbouwkundige situering van Antwerpen en inspeelt op de stedenbouwkundige ontwikkeling. De verschillende functies hebben een sterke band, versterken elkaar en dragen bij aan een goed gebruik van het museum. Het museum heeft, dankzij een integrale ontwerpbenadering en toepassing van hoogwaardige, innovatieve technieken, een aangenaam functioneren.

De onderzoeksvraag en deelvragen zijn goedgekeurd en we zijn inmiddels druk bezig met het historisch graafwerk. Daarnaast ben ik zelf ook aan de slag gegaan met structuurontwerp en het literatuuronderzoek. Wilt u meer weten? Zie contactpagina en/of plaats een berichtje op Facebook, en vergeet niet te liken! 😉

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s