Update: Centre for Contemporary Arts en Sainsbury Centre

Inmiddels zijn we twee maanden onderweg met het afstudeeratelier en het leek mij een goed moment om een update te plaatsen op mijn blog-pagina. Omdat het afstudeer atelier volledig Nederlands is, schrijf ik dit bericht alleen in het Nederlands. Sorry non-Dutchies, no English this time. 😉 Aan de start van het afstudeertraject bleek dat er een groot aantal aanmeldingen waren voor Contemporary Cultural Forum. Deze grote groep werd gesplitst naar twee kleinere ateliers. Zo kon het merendeel studenten bij hun eerste keuze voor het afstudeeratelier deelnemen. Een hedendaags cultureel forum (Spuiforum, Groninger Forum) kan worden gezien als een gebouw waarin een samenklontering is van culturele functies. Om het onderzoek een specificeren, is uiteindelijk het thema Cultureel Forum gewijzigd naar Museum voor Hedendaagse Kunst, geleid door Martien Jansen, Marco Notten en Christian Rapp.

Momenteel zijn we binnen het afstudeeratelier Centre for Contemporary Arts druk bezig met de onderzoek- en analysefase. De resultaten, waaronder essays en analytische tekeningen worden gebundeld in een boek met een gemeenschappelijk geformuleerde introductie. Centraal staan de vragen: Kan een Museum voor Hedendaagse Kunst demonstratief architectonisch van aard zijn? Kent architectuur evenals kunst geen concessies? Wat is in de architectuur de noodzaak van helderheid? Gemeenschappelijk verricht het afstudeeratelier een onderzoek (literatuurstudie) naar de historische ontwikkeling van het type museum tot en met het nabijgelegen verleden.

Het afstudeeratelier analyseert vijf musea voor Hedendaagse Kunst, in de vorm van een case study, waarbij gebouwdelen worden ontleed door het maken van (technische) tekeningen en modellen. Er worden studies gemaakt van de situering (stedelijk/landschappelijk), programmatische opbouw, morfologie, compositie, circulatie, licht, constructieve opzet, installatietechnische opzet, materialisatie en detaillering. Uiteraard wordt ook de visie van de architect, ten aanzien van het museum, geanalyseerd en beschreven.

De volgende tien musea kwamen in aanmerking voor het onderzoek:

  • Fuglsang Kunstmuseum, Lolland, Denemarken – Tony Fretton
  • Museum Folkwang, Essen, Duitsland – David Chipperfield*
  • Kunsthaus Bregenz, Bregenz, Zwitserland – Peter Zumthor*
  • Nottingham Cotemporary, Nottingham, Engeland – Caruso St. John
  • Sainsbury Centre for Visual Arts, Norwich, Engeland – Norman Foster*
  • Institut du Monde d ‘Arabe, Parijs, Frankrijk – Jean Nouvel
  • Beyeler Foundation Museum, Riehen, Bazel, Zwitserland – Renzo Piano*
  • Louvre-Lens, Lens, Frankrijk – Sanaa*
  • Centre Pompidou-Metz, Metz, Frankrijk – Shigeru Ban
  • Louis Vuitton Foundation, Parijs, Frankrijk – Frank Gehry

*Geselecteerd voor het onderzoek

Zelf doe ik samen met Alwin Roordink  onderzoek naar het Sainsbury Centre, ontworpen door Norman Foster, gebouwd in 1978. Het Sainsbury Centre for Visual Arts op het terrein van de University of East Anglia te Norwich huisvest naast een expositieruimte voor de vaste Sainsbury kunstcollectie een ruimte voor bijzondere exposities, een kunstacademie, studieruimten en een restaurant. Het gebouw kent een vrije ruimte van 122,4x29x7,3 meter. Deze wordt overspannen door 37 stalen, ruimtelijke vakwerkspaneten. De draagconstructie is geplaatst tussen de buitenbekleiding en een binnenwand / plafond waardoor er een 2,40 meter brede (c.q. hoge) zone gecreëerd wordt binnen de omhullende constructie. Binnen deze zone bevinden zich de mechanische en technische installaties, toiletten, donkere kamers (doka), werkkasten, enzovoorts.

© Foster + Partners

Wilt u meer weten? Zie contactpagina en/of plaats een berichtje op Facebook, en vergeet niet te liken! 🙂

Advertenties

One thought on “Update: Centre for Contemporary Arts en Sainsbury Centre

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s